Kirjastoyksiköt

Mikromarc Wikistä
Versio hetkellä 29. lokakuuta 2015 kello 13.47 – tehnyt Suvi (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: Kirjastoyksiköitä käytetään Mikromarcissa kuvailemaan kirjaston organisaatiota ja rakennetta. Kuvailu on tärkeää ennen kaikkea lainaehtojen takia, mutta myös sen vuoksi, e...)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kirjastoyksiköitä käytetään Mikromarcissa kuvailemaan kirjaston organisaatiota ja rakennetta. Kuvailu on tärkeää ennen kaikkea lainaehtojen takia, mutta myös sen vuoksi, että päivittäinen työskentely sujuisi mahdollisimman vaivattomasti, esimerkiksi yksiköiden välisten varausten ja lainojen käsittely.

Kirjastoyksiköillä tarkoitetaan tässä yhteydessä sekä yksiköitä että osastoja, mutta näiden välillä on myös suuria eroja. Siinä missä yksiköllä tarkoitetaan kirjastoa omana rakennuksenaan (esim. pääkirjasto tai lähikirjasto), voi osasto olla oma huoneensa kirjastorakennuksessa tai viitata kokoelmaan, joka erotetaan kirjaston muusta aineistosta (esim. käsikirjasto).

Kun käytät Mikromarc 3:a ensimmäistä kertaa, sinun tarvitsee lisätä kirjastoyksikkösi tiedot (eli sen yksikön, johon kirjaudut). Klikkaa Hallinnointi vasemmanpuoleisesta valikosta, ja sieltä Kirj.yksiköt. Tuplaklikkaa omaa yksikköäsi (yksikön yhteydessä näytetään ikoni kolmikerroksisesta talosta). Avautuvassa ikkunassa tee seuraavat asiat:

  • Välilehti Yleistä: Kentästä Nimi tarkista, että kirjaston nimi on kirjoitettu oikein
  • Välilehti Osoitteet: Kirjoita kirjastosi yhteystiedot, mahdollinen faksinumero, sähköpostiosoite ja kotisivujen ja verkkokirjaston osoitteet.
  • Välilehti Aukioloajat: Määritä, minä viikonpäivinä kirjasto on auki, ja minä päivinä se on suljettu
  • Välilehti Varausyhteistyö: Määritä, mitkä kirjastoyksiköt saavat varata kirjastosi kokoelmasta. Oletusasetuksena on, että jokainen kirjastoyksikkö (lähikirjasto tai pääkirjasto) voi varata niistä kokoelmista, jotka on liitetty omaan yksikköön ja sen alla oleviin osastoihin, mutta ei niistä kokoelmista, jotka on liitetty toisiin kirjastoyksiköihin.
    • Jos kirjastosi ei jaa tietokantaa muiden kirjastoyksiköiden kanssa (kirjastoyksikkönä nähdään lähikirjasto tai pääkirjasto), sinun ei tarvitse tehdä muutoksia yhteistyöasetuksiin voidaksesi varata
    • Jos kirjastosi tekee varausyhteistyötä tietokannassa olevien muiden yksiköiden kanssa, täytyy varausyhteistyöasetuksia muuttaa. Ennen kuin teet sen, käy läpi varausyhteistyön peruasiat tämän kuvan avulla. Jos haluat, että yksiköt voivat varata toistensa kokoelmista ilman rajoituksia, tee näin:
  1. Mene Hallinnointi ja valitse sieltä yksikkö. Valitse välilehti Varausyhteistyö
  2. Aseta 0 (nolla), ruutuun jokaiselle yksikölle vasemmalla ja tallenna painamalla OK.
  3. Toista tämä kaikkien yksiköiden kohdalla.

Oikealla olevassa sarakkeessa näet listan yksiköistä, jotka voivat varata aineistoa yksiköstäsi. Oman yksikön jälkeen ei lue mitään, koska omalla yksiköllä on aina prioriteetti 0, eli korkein mahdollinen prioriteetti, varata omaa aineistoaan.

Kategoria:Mikromarc 3|Mikromarc 3 - Hallinnointi